ბაზრის დახლებზე სიცოცხლისთვის საშიში ქათმის ხორცია აღმოჩენილი.
რადიო თავისუფლების საგამოძიებო რეპორტაჟით ირკვევა, რომ გასაყიდად გამზადებული ქათმის ხორცი და კვერცხი საღებავებით ხელოვნურად არის გაყვითლებული - რაც დაუშვებელია.
მედიკოსები ამბობენ, რომ თუ საღებავების დოზა ნორმაზე მეტი იქნება, ეს ადამიანის ჯანმრთელობას საფრთხეს მიაყენებს.
სურსათის ეროვნული სააგენტო ამბობს, რომ გამყიდველი ვალდებულია პროდუქტს უთითებდეს არის თუ არა გამოყენებული ხელოვნური საღებავები, თუმცა რადიო თავისუფლების ექსპერტიმენტი ადასტურებს, რომ რეგულაცია ვერ მუშაობს.
სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ რადიო თავისუფლებას უთხრა, რომ ბიზნესოპერატორები საქართველოშიც ვალდებულნი არიან, მიუთითონ ქათმის პროდუქტის შესახებ დეტალური ინფორმაცია, მათ შორის დანამატის, გასაყვითლებლის გამოყენების შესახებაც.
ქართულ ბაზარზე ქათმის და კვერცხის მწარმოებლების პროდუქციის იმ ეტიკეტებზე, რომლებიც რადიო თავისუფლებამ შეისწავლა, არსად წერია, გამოიყენეს თუ არა ქათმის კვებისას საღებავები.
მეფრინველეობის განვითარების ასოციაციის ხელმძღვანელი ზურაბ უჩუმბეგაშვილი ირწმუნება, რომ მსხვილი მწარმოებლები გასაყვითლებლებს არ იყენებენ.
“მცირე საწარმოებს აქვთ სურვილი, მათი ქათამი და კვერცხი მკვეთრად ყვითელი იყოს და ისინი უკვეთავენ საკვებს მწარმოებლებს, სადაც შეიძლება გასაყვითლებლის მაღალი დოზა იყოს. 2027 წლიდან გარკვეული რეგულაციები შემოდის და ალბათ მაგასაც გააკონტროლებს სურსათის უვნებლობის სამსახური”, - ეუბნება უჩუმბეგაშვილი რადიო თავისუფლებას.
მისი ასოციაცია 50-მდე მსხვილ, საშუალო და წვრილ ფერმერს აერთიანებს. თავად უჩუმბეგაშვილი კვერცხის მწარმოებელ კომპანია "კუმისს" წარმოადგენს.
“ჩვენ ცალკე გასაყვითლებლებს არ ვიყენებთ, მხოლოდ იმ რაოდენობით შემოვიფარგლებით, რასაც შეიცავს “პრემიქსი”, რომელიც შემოგვაქვს უცხოეთიდან, “პრემიქსში” არის ჩადებული გასაყვითლებელი დასაშვები დოზით”, - ამბობს ის.
უჩუმბეგაშვილის თქმით, ბაზრის მსხვილი მოთამაშეები
ქათმის ხორცის წარმოებაში არიან "ბიუ ბიუ", "ნოსტე", "კოდა", "ვარია", "კარალეთის ქათამი".
კვერცხის წარმოებაში - "კოდა", "კუმისი", "დილა", "სავანეთი".
რადიო თავისუფლებამ ამ კომპანიებს წერილობით ჰკითხა, იყენებენ თუ არა გასაყვითლებლებს, რა სახის და რა დოზით?
“კომპანია არ იყენებს არანაირი სახის კაროტინოიდებს”, - მოგვწერა “ბიუ ბიუმ”.
“ჩვენი კომპანია არ იყენებს დამატებით გამაყვითლებელს”, - გვიპასუხა “ვარიამ”.
“არაფერს არ ვიყენებთ განსხვავებულს და დანამატს გარდა ოფიციალური საკვებისა, რასაც ყველა საქართველოს მეფრინველე მოიხმარს”, - მოგვწერეს “კარალეთის ქათმის” ფერმიდან და დამაზუსტებელი შეკითხვის შემდეგ გვითხრეს, რომ “ნუტრიმაქსის” მზა საკვებს იყენებენ.
“კაროტინოიდებს არ ვიყენებთ, არც ბუნებრივს არც სინთეზურს”, - გვიპასუხა “კოდამ”, რომელიც ქათმის ხორცს და კვერცხს ერთდროულად აწარმოებს.
“ნოსტეს წარმოება არ იყენებს კაროტინოიდებს. ჩვენი წარმოების ქათამი იზრდება ყვითელ სიმინდზე, რაც განაპირობებს ხორცპროდუქტების ბუნებრივ სიყვითლეს”, - მოგვწერეს "ნოსტედან".
“კაროტინოიდებს ჩვენი კომპანია არ იყენებს”, - მოგვწერეს კვერცხის მწარმოებლებმა “სავანეთმა” და “დილამ“.